Zijn – hond en kat

Blog 2022-156

LEVENSGEBIED: Leven; Gezondheid; Relaties

Een dier kan ZIJN

Wij mensen willen de hele tijd bezig ZIJN. Maar een dier is alleen maar bezig met ZIJN. Gewoon: zijn. Niet bezig zijn maar zijn op zich. Gewoon: leven. Natuurlijk, een dier hoeft niet te werken. Daarvoor is het dier niet op deze aarde gekomen. Alhoewel, sommige dieren werken wel, bijvoorbeeld op het land. Maar als wij een huisdier hebben dan is dat meestal voor het gezelschap. En daarmee kan het dier makkelijk ZIJN.

De hond

Een hond is anders dan bijvoorbeeld een kat als het gaat om de functie gezelschapsdier. Hoe het met de kat gaat, dat kun je lezen in de volgende blog. Nu gaat het om de hond. Een hond kun je uitlaten en de hond kan spelen met het baasje of met de andere dieren in huis. Maar hoe is een hond bezig met ZIJN? Hij ligt dan heel rustig en gemoedelijk ergens op de vloer of misschien wel op de bank. Hij is meestal rustig en zal jou gezelschap houden als jij ook aan het rusten bent of wellicht dat jij aan het werk bent. Soms ligt de hond op jouw schoot als het dier niet te zwaar of groot is. De hond is een steun en toeverlaat. Je wordt er rustig van als de hond ook aan het rusten is. Hij laat zijn kop(je) liggen op zijn poten en ligt daar langzaam te ademen. Het brengt rust.

De kat

Het is moeilijk uit te leggen hoe een kat anders bezig is met ZIJN dan de hond. In principe doen ze allebei hetzelfde: ze gaan liggen en daar vervolgens van genieten. Toch is het misschien eerder de kat, al is het vanwege de grootte van dit dier, dat zij eerder echt bij je op schoot komt liggen. Natuurlijk, niet elke kat doet dit. Je hebt ook heerlijke, eigenwijze katten die lekker hun eigen ding doen. Maar omdat een kat snel de warmte opzoekt, zal zij eerder bij je komen liggen dan een hond misschien wel. En ook dat hangt uiteraard af van het karakter van het beestje. Het lijkt wel of een kat nog intenser bezig is met ZIJN. Als een kat aan het liggen is (klinkt grappig) dan knijpt zij haar oogjes dicht. Zij lijkt nog meer te genieten van het niets doen, van het ZIJN, dan de hond. Ze rekt haar nageltjes even uit, iets wat een hond niet doet, en kiest dan een comfortabele positie om te gaan rusten.

Het verschil in functie

De functie van de kat is heerlijk lui zijn en de hele dag rusten. Eventueel daarnaast een keertje jagen op een muis of een vogeltje maar dan wordt het weer liggen en rusten. Oogjes toe en genieten. Een hond heeft vaker nog een functie erbij. Het baasje uitlaten bijvoorbeeld. Dat bedoel ik niet denigrerend. Het baasje laat de hond uit. Maar zonder de hond zou het baasje ’s avonds waarschijnlijk niet meer even naar buiten gaan. Dus laat eigenlijk de hond het baasje uit. En dat houdt het baasje fit. Dat is een goed voordeel. Even naar buiten, even bewegen, even de frisse lucht in. Daarnaast kunnen honden dingen doen als meehelpen met de boodschappen of de krant uit de brievenbus halen. Ze kunnen verschillende functies hebben. Een kat doet die dingen niet: die leeft en geniet. Wat een hond ook weer doet natuurlijk. Het zijn mooie dieren, honden en katten. Ze geven ons in elk geval het perfecte voorbeeld van ZIJN. Zij kunnen aan het ZIJN zijn zonder poespas. Ze ZIJN gewoon. En daar kunnen wij mensen veel van leren. Gewoon: ZIJN. Even. Een moment. Zonder nadenken. Zonder franje. Even de rust en het genieten opzoeken. Toe maar, ook wij mogen het voor een keertje.

Ben jij een hond-mens of een kat-mens?