Ziek zijn, niets doen Deel 3

Blog 2022-163

LEVENSGEBIED: Leven; Gezondheid; Relaties

Hoe anders leven?

In de 2 blogs hiervoor had ik het over ziek zijn. Ziek ben je niet voor niets. Er is iets in jouw leven dat vraagt om een zuivering. Daarvoor ben je ziek. Op het moment dat je ziek bent, kun je 2 dingen doen: er aandacht aan besteden of er geen aandacht aan besteden. Je ziekt uit en als je dan weer beter bent dan kun je op de oude voet verder. Maar wacht … je was ziek. En waarom? Omdat iets aandacht vroeg. Dus wil je er aandacht aan besteden – aan datgene dat jouw aandacht vraagt. En waar die aandacht het best naartoe kan dat weet je zelf wel. Of anders kom je daar wel achter als je op je ziektebed ligt. Als je de moeite neemt om daarover na te denken, het overdenken, dan weet je dat vanzelf wel. In mijn vorige blogs heb ik het hier ook over.

Maak je leven in ieder geval eenvoudiger

Een reden die tot ziekte kan leiden, is dat wij vaker te veel hooi op onze vork nemen. En dat ook voor een veel te lange tijd. We willen heel veel en binnen korte tijd. We willen heel veel ballen in de lucht houden. En op een gegeven moment wordt ons dit teveel. Wat dan kan helpen, is je te beseffen dat je best prioriteiten kunt stellen. De Australische zangeres Delta Goodrem die op zeer jonge leeftijd te maken kreeg met kanker, gaf in een interview aan dat toen zij wist dat zij deze ziekte had, zij geleerd had om haar prioriteiten te stellen. Bij een ernstige ziekte wordt dit een serieuzere zaak. Maar ook bij een ziekte zoals een verkoudheid of een griep is het belangrijk in te zien dat wij het beter rustiger aan kunnen doen. Bekijk wat je echt wilt in jouw leven en laat de rest. Hou je alleen maar bezig met waar jij perse naartoe wilt qua gezondheid, relaties, werk en financiën. Wat is jouw wens in jouw leven? Maak daar jouw prioriteit van en leef daar naartoe. Leef dat helemaal. En alleen dat! Niets anders!

Afleiding

Vandaag de dag leven wij anders dan in de bijvoorbeeld 70’er jaren. Het lijkt wel of wij toen ‘heel veel tijd’ hadden. Maar ook toen bestonden de dagen uit 24 uren. Maar in de jaren hadden we minder afleiding. We hadden toen nog geen sociale media of media waarop leuke filmpjes staan. Nu hebben we dat wel. Wil jij uitkomen bij jouw wens dan kun je het best de afspraak met jezelf maken dat je bijvoorbeeld elke dag maximaal een half uurtje aan de sociale media besteed. En doe dat helemaal op het einde van de dag zodat dit het werk dat jij moet doen om uit te komen bij jouw wens niet in verdrukking kan brengen qua tijd. Of nog beter, houd je bezig met sociale media maximaal een uurtje of 2 voor 1 dag in de week. Misschien vind je dat niet perse leuk maar zo kom je wel snel dichterbij de uitvoer van jouw droom die je werkelijkheid wilt maken. Denk maar aan topsporters: zitten zij de hele dag op de sociale media? Nee, hoor! Want anders halen ze de kwalificatie aan een wedstrijd nog niet eens!

Verandering

Als je kleine veranderingen doorvoert in jouw leven dan kan dat al een hoop verschil maken. Dan zal het je al lukken om een rustiger leven te leiden. Een voor beeld van een (kleine) verandering kan zijn:

naar 1 dag minder werken per week;
alleen nog maar snoepen van het weekend en doordeweeks niet meer;
jouw huis niet in 1 keer schoonmaken maar om de dag 1 klein iets kuisen/schoonmaken.

Het voorbeeld van dit laatste kan zijn: op de maandag het toilet kuisen/schoonmaken, woensdag even vlot de badkamer doen, vrijdag afstoffen in de kamers, en zaterdagochtend de rest van de schoonmaak inclusief stofzuigen. Dat scheelt al een hele boel. Zo verdeel je het grote geheel. En het kuisen/schoonmaken van je toilet/badkamer hoeft doordeweeks hoeft maar een kwartiertje te duren. Het geeft verlichting in je leven. Of een ander voorbeeld: in een weekend afspraken maken alleen op de zaterdag of de zondag, niet op allebei de weekenddagen. Zulk soort dingen. Daarmee maak je je leven lichter en eenvoudiger. Je kunt dan alles weer makkelijker aan. Dit geeft rust en ontspanning waardoor je de kans hebt minder vaak ziek te zijn.

Maak jouw leven rustig en comfortabel

De tijd waarin wij nu leven, is druk. Het is dan aan jou om het minder druk te maken. Je kunt 5 dagen in de week werken omdat je dan meerdere keren per jaar op vakantie zou kunnen gaan. Maar als je 4 dagen in de week zou gaan werken dan heb je het hele jaar door een lang(er) weekend en dat is vakantie houden op een andere manier. Misschien maakt die manier jou wel gelukkig(er). Als je jouw huiskamer en andere kamers indeelt met niet teveel prullaria dan kan dit ook wat rust geven. Gewoon, een paar schilderijen en spulletjes in elke kamer en het is al goed. Of neem 2 honden of hondjes in huis. De dieren geven je rust en je laat hen elke avond uit waardoor je automatisch een wandeling maakt na je werk. Je bent even in de natuur dicht bij jouw huis en je kunt even buiten zijn en ademen en van de dieren genieten. Dat is wat een mens gelukkig kan maken. Of in plaats van koffie drink je eens rustgevende thee. Zie je, er is zoveel mogelijk. Probeer eens wat dingen uit. Dingen die jou rust zullen geven en die jou gelukkig of gelukkiger kunnen maken. Of praat er eens over met familieleden of vrienden. Misschien hebben zij nog leuke tips omdat zij weten waar jij van houdt. Als jouw leven rustiger en overzichtelijker worden en je zo vaker en langer kunt werken aan jouw doel, datgene wat jij echt graag wilt doen in jouw leven, dan verandert jouw hele leven. Kom, probeer het maar. Maar ziek eerst goed uit. En overdenk tijdens jouw ziekteperiode waar jij naartoe wilt gaan. Want daar heb je dan wellicht tijd voor.

Ik gebruik mijn ziekte om mezelf te veranderen naar het goede