Ziek zijn, niets doen Deel 2

Blog 2022-162

LEVENSGEBIED: Leven; Gezondheid; Relaties

Jouw emoties komen op

In mijn blog ‘Ziek zijn. En niet(s) doen Deel 1’ waren we gekomen tot het ervaren van confrontaties in het leven en ervan weg willen rennen. De meeste mensen willen dit. Of ze willen het diep in hun hart niet maar ze doen het. Weggaan van zichzelf. Confrontaties in het leven, daar willen wij mensen liever niet aan. En daarom blijven we maar werken en werken en werken en winkelen en roken en snoepen en ga zo maar verder. Druk zijn, druk zijn, druk zijn. Dat is niet alleen hobby maar ook ons beroep. Ons beroep 24 uur per dag. Maar dan, dan komt er een andere confrontatie. Een heftigere. Je wordt ziek. Je ligt op bed of op de bank. Nu kun je niet meer vluchten van jezelf. Nu moet je wel bij jezelf blijven. Jouw emoties zoeken jou op. Jouw emoties komen op.

Mijn verslaving is suikers en vetten, ofwel suikers met vetten

Al mijn hele leven ben ik bezig met suikers en vetten te verorberen. Vaker denk ik aan snoep of gebak of iets in die trend. Ik neem me dan steeds weer voor om niet te snoepen maar … de volgende dag sta ik weer bij de zoetwarenafdeling. Het lukt me al wel veel beter om het snoepen in de hand te houden. Daarover vertel ik meer in de toekomstige blogs. Afijn. Op een gegeven moment lag ik ziek op bed. Door dat ziek zijn, had ik veel minder de behoefte om te snoepen. En ik bemerkte: ik kwam dichter bij mijn gevoelens. Veel dichter. Daarnaast was ik, niet toevalligerwijze, boeken aan het lezen over hoe ik meer meester kon worden over mezelf. Daarover heb ik geschreven in vorige blogs. Toen ik op bed lag en dichter bij mijn gevoelens kwam, deed me dat goed. Oh, dus zo voelt dat, dacht ik. En dat voelt nog niet eens zo slecht aan! Het voelt eigenlijk zelfs wel goed aan!

Je bent niet voor niets ziek

Ziek zijn is een signaal. Een signaal dat jij er compleet doorheen zit. Lichamelijk, geestelijk, emotioneel. Alles vraagt jouw aandacht. Je kunt dan 2 dingen doen: of het jezelf wel of niet geven. Als je het jezelf niet geeft dan dwaal je nog jarenlang door met zo nu en dan (echt niet prettige) confrontaties op je pad. Als het jezelf wel geeft dan gebeuren er wonderbaarlijke dingen. Echt. Het kan heel mooi zijn. Daarom is het beter het jezelf te geven: wegkomen van je verslavingen en welkom zeggen tegen jouw emoties. Want die mogen er zijn. En daarna kun je eraan gaan werken hoe jij jouw emoties beheert. Want dat is ook belangrijk: hoe jij jouw emoties kunt beheren. Zodat jij meester kunt zijn over jouzelf in plaats van dat jij verdwaalt geraakt in jouw emoties (en daarop misschien weer weg wilt vluchten van jezelf).

Naar het hoogtepunt, en terug

Als je ziek thuis bent dan krijg je eerst het hoogtepunt van je ziekte. In het begin, als je je net ziek voelt, dan voel je het aankomen. Je doet het een beetje rustiger aan. Dan word je pas echt ziek. Het lukt je niet meer om te werken of andere dingen te doen. Je bent helemaal verslagen. Je ligt ziek in bed of op de bank en kunt nog weinig. Dan wordt het liggen en uitzieken. Ik heb 2 keren een flinke griep gehad, ergens in de 90’er jaren. Ik voelde me heel erg ziek en al mijn botten en de kaken in mijn mond deden enorm veel pijn. Je moet daar dan doorheen. Ik weet dan inmiddels dat ik, om me weer een beetje beter te kunnen gaan voelen, dat ik eerst over die top heen moet. Een paar dagen ben je dan echt heel ziek en is afwachten wanneer het zal gaan minderen. Maar op een gegeven moment dan komt die top. Je merkt haast de precieze minuut dat je weet: hé, nu begin ik me iets lichter te voelen.

Te vroeg weer actie

Toen ik ziek was en voelde dat het weer iets beter begon te gaan, maakte ik direct alweer plannen. Straks ga ik dit doen en morgen dat. Mijn TO DO-lijstje staat dan weer helemaal vol. En zo ben ik na mijn ziektes te vroeg in actie gekomen. Ik wilde dit, deed dat, sprong uit mijn bed terwijl ik mij nog niet helemaal lekker voelde, en ook nog niet sterk genoeg. Maar toch, ik wilde gelijk weer van start! En deed dat dan ook … Om erachter te komen dat dit niet het plan was. Want als jouw lichaam, als jij, ziek wordt, bent, dan is dat niet voor niets. Het vraagt om aandacht. Aandacht naar iets beters.

Niet goed uitzieken is nog eens ziek zijn

Ik heb eens een baas gehad die zei: ‘Als je niet goed uitziekt de eerste keer dan word je kort daarna opnieuw ziek maar dan veel erger. En gelijk had hij. Ik ben diverse keren ziek geweest zoiets als verkoudheid of griep, en dat ik dan weer snel aan de slag ging. Maar daarna werd ik pas echt heel erg ziek. Of: ik bleef nog weken met mijn ziekte rondlopen. Ik had iets nog niet de aandacht gegeven. En ik had nog niet genoeg rust genomen. Tegenwoordig weet ik dat: als ik ziek ben, houd ik het bed. Lang genoeg. Op het moment dat ik me weer ‘iets’ beter begin te voelen, weet ik dat ik er nog niet ben. Ik hoor dit dan ook aan mijn stem. Die klinkt dan allesbehalve beter.  En ik weet dat dit gevaarlijk kan zijn. Het kan overslaan naar een ergere ziekte. Daarom ziek ik nu langer uit. Ik weet dat dit heel erg belangrijk is. Rust en aandacht voor jezelf. Omdat je lichaam erom vraagt. En omdat je geest erom vraagt. Als ook de emoties waarover ik terugkom in meerdere blogs.

Geef jezelf rust, aandacht en liefde

Als je ziek bent, is het best de hele wereld om je heen even te vergeten. Alles en iedereen. Laat de mensen maar even weten dat je tijd nodig hebt voor jezelf. Dat is helemaal ok. Zij zijn zelf ook wel eens ziek en weten hoe dat voelt, dat een mens hier doorheen moet komen en dat dit tijd nodig heeft. Richt je gewoon op jezelf als je ziek bent. Je verdient het. Zo kun je beter worden. Ik zou haast zeggen: gezond beter worden: door rust, aandacht en liefde. Rust neem je door langer in bed te blijven dan ‘ik voel me weer iets beter dus ga ik met alles weer aan de slag’. Aandacht geef je jezelf en je lichaam door in bed tijdens je ziekteperiode de aandacht in jezelf te brengen.

Rusten, overdenken, bedenken, beslissen – jouw nieuwe leven

Overdenk eens wat je anders kunt doen dan dat je zou moeten doen. Je bent nu ziek. Weet je waardoor? Eet je wel genoeg groenten en fruit? Of maakte je te lange werkuren op een dag? Of wil je iedereen altijd overal mee helpen en loop je jezelf daarmee voorbij? Of is het iets anders? Ga je al jaren met tegenzin naar jouw huidige job maar blijf je daarbij ‘uit veiligheid? Wat is het dat jij anders zou moeten doen? Slaap er nog eens een nachtje over Of een dagje! Want als iedereen naar school en naar het werk is en jij ligt thuis in bed dan heb je dat moment wellicht voor jezelf. Als je een huisdier hebt: laat je vertroetelen. Ga samen lekker liggen en slapen, rusten, en overdenken. Kijk wat je anders wilt doen in je leven, beter anders kunt doen in je leven. Diep in je hart weet je dat wel wat het is waaraan je moet werken. Datgene wat jij het best kunt veranderen. Gebruik daar je ziek zijn voor. Nu je thuis op bed ligt kun je toch even niets anders. Zie dit niet als een verloren tijd maar probeer nou juist van deze tijd te leren. Schrijf het desnoods op: wat doe je waarvan jij weet dat dit bij jou overlast veroorzaakt? Die ‘verkeerde’ baan? Teveel (slechte) vetten eten? Te vaak snoepen? Altijd te druk zijn? Te korte slaapuren al een jaar lang? Wat is het? Jouw ziekte geeft het aan jou dat je hier en nu erover na mag denken. Ga het overdenken. En word je zo bewust van het nieuwe pad dat jij op behoort te gaan. Jouw nieuwe pad. Het zal je goed doen!

Als je ziek bent, heb je iets te leren – te beseffen