Ziek zijn, niets doen. Deel 1

Blog 2022-160

LEVENSGEBIED: Leven; Gezondheid; Relaties

Ik voel me niet lekker

We hebben het allemaal wel eens. Je bent ergens en opeens voel je je niet erg lekker worden. Dat kan een begin zijn. Een begin van een ziekte die uiteindelijk niet doorzet, die wel doorzet maar niet intens zal zijn of iets wat wel heftig zal worden. Maar het begint met dat ene moment. Dat moment dat je al weet: hé, hier gaat iets niet helemaal goed.

Door blijven gaan

Wij mensen zijn de hele dag in de weer. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. En zelfs op het moment dat we voelen dat we even niet lekker beginnen te worden, willen we het liefst in de weer blijven. We weten dat het ons even niet lekker gaat maar het liefst willen we door en door en doorgaan. En dat blijven we dan ook doen.

Direct gaan rusten

Een aantal keren in mijn leven voelde ik me eventjes niet lekker worden. Op het moment dat ik het kon, op het einde van de dag of van het weekend, stoof ik direct mijn bed in. Ik werd toen alsnog niet ziek. Die rust heeft mij er toen van weerhouden dat ik niet (erger) ziek werd.

Het gaat loos

Maar er zijn ook momenten in mijn leven geweest dat ik toch maar door bleef gaan. Omdat ik midden in een werkweek zat, of ik had teveel dingen te doen. Dat praatte ik mezelf aan. Maar eigenlijk is dat onzin want op het moment dat je dan toch écht ziek valt, moet je toch al het werk neerleggen omdat je gewoonweg niet meer verder kunt. Toen ik dus doorging met werken of wat dan ook, toen ik besloot om niet direct rust te nemen, toen werd ik pas echt heel erg ziek. Want mijn lichaam, en ook mijn geest, zat er helemaal doorheen. Tuurlijk, dat wist ik eigenlijk ook wel maar ontkende het door maar door te blijven gaan. Maar het was al te laat. Het ging loos. Ik werd heel ziek en móest toen wel gaan liggen. Liggen en rusten – er zat niets anders op.

De ziekteperiode

Op de 1e dag van mijn ziek zijn, voelde ik me een beetje ziek. Ik ging dus door. Maar niet lang daarna voelde ik dat dit niet slim was. Ik werd de volgende dag een heel stuk zieker en moest wel het bed nemen. De 2e dag en de dagen erna waren niet fijn. Dat was de periode dat ik mijn lichaam ergens doorheen moest. Ik wist met mezelf geen raad. Het was heftig. Ik voelde me benauwd, was aan het zweten, wist niet of ik beter kon liggen of zitten of andersom. Ik wist het niet meer. Wat ik wel wist, was dat ik het moest uitzieken. Van de mensen om mij heen die door de jaren heen te maken hadden gehad met verschillende ziektes, wist ik dat ik dat rusten de allerbeste remedie was. En dus kon ik alleen maar in en rondom mijn bed vertoeven. Het waren pittige dagen met soms wat lezen of soms mijn ziekte gewoon alleen maar voelen. Ik sprak hier over ‘alleen maar’ verkouden zijn of een griep. Geen andere ernstige(r) ziekte.

De ommekeer

Na een paar dagen of soms iets langer, een week of 2, kwam de omslag. Ik voelde op een gegeven moment dat mijn lichaam zich iets lichter ging voelen. Dat voelde aan als een opluchting: vanaf hier ga ik weer de goede kant op! Maar ik wist en voelde op dat moment duidelijk wel: ik ben er nog niet, ik moet nog even blijven rusten! Want doe ik dat niet dan val ik weer terug en dat was niet wat ik wilde. Dus moest ik kalm en warm blijven. Ik moest goed voor mezelf blijven zorgen.

Het is ook wel eens fijn

Misschien klinkt het raar om te zeggen maar het is ook wel eens fijn om ziek te zijn. Want op het moment dat je ziek bent, voel je dat jouw lichaam bezig is met een schoonmaakbeurt. Als het vuile gerief moet eruit en dat gebeurt dan ook. Ik had mezelf dan ook omringd met overal tissues en toiletpapier die per dag vaker van pas kwamen. Ook hebben we allemaal wel eens zo’n periode dat we er doorheen zitten. Maar als onderdeel van deze haastige maatschappij ga je dan toch door. Toch, op het moment dat je echt ziek bent en je ligt nou eenmaal in bed dan wil je niet anders. Je weet dat het niet anders kan. Je zit er lichamelijk en geestelijk en waarschijnlijk emotioneel helemaal doorheen. Jouw lichaam schreeuwt om aandacht. Ik was tijdens mijn verkoudheden en griepen ‘blij’ dat ik eindelijk eens dagen kon liggen. En liggen. En liggen. Ik wilde het alleen maar.

Weer beter

En op het moment dat ik weer (bijna) beter was, voelde ik dat ik het nog een hele tijd rustig(er) aan moest doen. Dat betekende: op tijd weer even gaan liggen, bijvoorbeeld direct na het werk en het avondeten. Of een geheel weekend. Dan maar de afspraken afzeggen. Mensen begrijpen het heus wel dat jij zojuist ziek geweest bent en dat je nog moet rusten. Even nog een goed boek lezen. En ondertussen kan je lichaam nog rusten. Daardoor voel je je weer eerder beter.

Ziek zijn is niet fijn maar heeft wel een doel