Wat wij olifanten terug kunnen geven

Blog 2022-172
Bron foto: Global Sanctuary for Elephant Brazil

LEVENSGEBIED: Leven; Gezondheid; Relaties; Werk; Financiën

Vermaak

Velen onder ons zijn vroeger eens naar het circus geweest. Leuk vermaak voor de kinderen. Dieren die kunstjes kunnen doen. Wilde dieren wel te verstaan. Dieren die op een wrede manier uit hun habitat werden gehaald, vaak op zeer of zelfs te jonge leeftijd bij hun moederen vandaan. Zij werden gevangen genomen om ons mensen en onze kinderen vermaak te geven. Leeuwen, tijgers, olifanten. De meest gevoelige dieren die moesten leven in een kooi van 1 bij 2,5 meter.

Circus in mijn stad

Ik heb 10 jaren in Nederland, Waalwijk, gewoond waar ook eens het circus verscheen. ’s Avonds kwam ik terug van een afspraak en liep het grote plein over. Ik zag dat er een circus op gebouwd werd en kwam langs een kooi. Een kooi met een heuse leeuw erin. Een leeuw in alle angst, met angstige ogen. Een leeuw met heel veel pijn en verdriet. Ik wist niet wat ik zag. Hoe kon dit zo gebeuren?

Naar de dierentuin

Naar een circus ben ik nooit geweest. Wel naar de dierentuin. Een dierentuin met prachtige dieren als ijsberen, olifanten, leeuwen, tijgers. Ik voelde het. Ik voelde dat het niet klopte. Ik voelde dat er iets mis was. Ik kwam bij de olifanten. Ik keek niet naar ze, zo van, oh, wat mooi, olifanten! Neen, ik voelde en zag ook duidelijk dat de dieren daar gewoon stonden. Ongelukkig te wezen. In het land waar ze geboren werden, hadden ze een enorm groot levensgebied. Een levensgebied met groen, met bomen, met takken, met planten en bloemen – met hun soortgenoten, hun familieleden. Maar daar, in de dierentuin, hadden zij maar een paar luttele meters tot hun beschikking. Opdat wij mensen hen konden ‘bewonderen’.

Bewustwording

Op een gegeven moment kwam er een bewustwording onder de mensen: zo kan het niet meer. Circussen met wilde dieren dat bestaat steeds minder en minder op deze wereld. In Nederland mogen er sinds 2015 geen wilde dieren meer optreden voor mensen. Mensen weten dat dit niet meer kan. Steeds meer mensen zien in dat het de wilde dieren geen goed doet en nooit heeft gedaan.

Trauma

De wilde dieren die opgetreden hebben, hebben hier een trauma aan overgehouden. Dat zij in veel te kleine kooien zaten, dat zij steeds vervoerd moesten worden. Of dat zij in dierentuinen zaten, ver verwijderd van hun natuurlijke habitat en hun soortgenoten. Wij hebben die dieren heel wat aangedaan. Heel erg veel, veel pijnen voor heel, heel veel jaren.

Wilde dieren verdienen onze zorg

Wat wij wilde dieren terug kunnen geven voor wat wij hen veel te lang aangedaan hebben, is onze zorg. Ons respect en onze zorg. Dat kunnen wij hen geven door bijvoorbeeld behulpzaam te zijn in projecten die als doel hebben olifanten terug te brengen naar hun natuurlijke omgeving. Dit kunnen wij doen door middel van ondersteuning geven in de vorm van een bedrag dat wij overmaken een organisatie die zich hiervoor inzet.

Global Sanctuary for Elephants

Een van die organisaties is Global Elephants in Brazilië. Deze organisatie vangt olifanten op die eerder vertoefden in circussen en/of dierentuinen. Zij beschikken over een groot natuurgebied waar zij olifanten weer olifanten laten zijn. Als u wilt, kunt u geld aan hen overmaken, al is het een klein bedrag. Alles mag helpen zodat deze organisatie nog meerdere olifanten op kan vangen. Want momenteel zijn er nog vele olifanten die gered moeten worden.

Sommige olifanten hebben het niet gehaald

De Global Sanctuary for Elephants was bezig met de redding van olifant Pelusa. Helaas heeft deze olifant door haar zeer slechte conditie de weg naar de Sanctuary nooit mogen vinden. Daarom is onze hulp zo hard nodig bij het redden van olifanten. Het is wat wij olifanten terug kunnen geven na hoe wij hen behandeld hebben. Wij mensen kunnen nu de redding voor hen betekenen.

Hieronder vindt u de website van Global Sanctuary for Elephants in Brazilië. Als ook de aankomst van moederolifant Pocha en dochterolifant Guillermina die in een dierentuin in Argentinië zaten waar zij leefden tussen het beton. In de video hieronder beleef je hun vreugde de ochtend nadat zij aangekomen waren in Brazilië.

Global Sanctuary for Elephants

Pocha and Guille’s First Morning At Sanctuary

Laten wij olifanten nu liefde en zorg geven