Wanneer bidden serieus wordt

Blog 2021-32

LEVENSGEBIED: Leven

Bidden of mediteren …

In het dagelijkse leven zijn er mensen die wel en niet bidden en/of mediteren. Iedereen mag dat zelf bepalen. Sommige mensen hebben daar geen behoefte aan, voor anderen kan het een enorme steun betekenen. Het is jammer dat als het gaat over bidden of mediteren er soms zo lacherig over gedaan wordt. Ik vraag mij altijd af waarom dat dit is. Misschien omdat het over het onbekende gaat en sommige mensen niet zo zeer weten of begrijpen hoe ermee om te gaan. Vroeger ging ik naar de kerk met mijn familie. Ik wist helemaal niets van of over bidden. Toch hield ik me stil en gedwee omdat de mensen om mij heen daar behoefte aan hadden. Zij geloofden in bidden.

… of lollig zijn

Lollig zijn in het leven is tegenwoordig helaas iets wat vele mensen prefereren. Het leven is een puinhoop dus laten we er maar iets lolligs van maken. En iedereen die het serieus neemt die zetten we te kijk. Helaas merk ik dat dit vandaag de dag vaak het geval is. Totdat … er iets gebeurt waardoor dit verandert. Ik heb gewerkt bij een crematorium waar ik voorlas bij de ceremonie. Als er een opa of oma overleden was, hoorde ik de kleinkinderen regelmatig zeggen: ‘Oh, opa, hadden we nog maar met u kunnen wandelen’ of ‘Oh, oma, we hebben veel te weinig tijd met u doorgebracht’. Plots is er een confrontatie en dan voelt men dat het serieus is. Maar dan is het al wel te laat.

Niet leuke gebeurtenis

Eerlijk gezegd vind ik het gedrag van jonge mensen tegenwoordig niet altijd even plezierig. Het neigt soms een beetje naar hautain gedrag en dat is spijtig. Toch … ook zij worden eens geconfronteerd. Toen ik nog in Amsterdam woonde, las ik in het nieuws dat er een vliegtuigongeluk gebeurd was in het buitenland. Studenten van een school in Amsterdam hadden in dat vliegtuig gezeten en het niet overleefd. Midden in de schoolvakantie werd er een herdenking georganiseerd. De school werd opengesteld en de studenten die er behoefte aan hadden, konden er naartoe gaan.

Samen troosten

Toevallig fietste ik langs die school met bij de ingang hoge trappen waarop heel veel bloemen lagen. Studenten waren er aan het huilen, snikken. Mensen omarmden elkaar, troostten elkaar. En dan ineens wel, denk ik dan. Wat zonde, dan ineens wel. Dan is er ‘ineens’ een reden om het leven serieus te nemen. Maar waarom wordt het leven dan pas ineens serieus? Waarom zoekt men dan plots wel naar troost? Er is regelmatig leed op deze wereld en ook dicht bij huis. Waarom is het nodig om in het dagelijkse leven elkaar belachelijk te maken, zonder enig respect voor de medemens en het leven op zich?

Samen bidden en/of mediteren voor een betere wereld

Het afgelopen jaar zijn er regelmatig situaties in de wereld die ons leiden naar bidden. Dat stemt tot goede moed. Moed en hoop. Hoop en liefde. Laten we ons voornemen dat bidden en/of mediteren, al naar gelang wat wij prefereren, een geaccepteerd onderdeel is of opnieuw wordt van ons leven. Laten we respect hebben voor het leven. Laten we met regelmaat samen bidden en/of mediteren voor een goed leven.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laten we bidden voor liefde op Aarde