Wanneer ben je door een crisis heen?

Blog 2022-165

LEVENSGEBIED: Leven; Gezondheid; Relaties; Werk; Financiën

Gedrag en gewoonte

Stel, je doet jarenlang hetzelfde. Je hebt een slechte gewoonte. En je vindt je eigen gedrag daarop niet echt fijn. Maar het lukt je maar niet om te veranderen. Om een voorbeeld te geven: je eet dagelijks teveel. Je schept teveel op je bord, en daarna blijf je door-eten. De hele avond na je diner, of overdag na je lunch. En ’s middags rond 16.00 uur begin je ook nog eens suikers te verorberen. Tja … hoe krijg je het veranderd? Je weet het gewoon niet meer.

Crisis

Je bevind je in een crisis. Je wilt het veranderen maar het lukt je maar niet. Je wilt minder en niet zo hebberig eten. Ik merk bij mezelf dat ik gedurende mijn leven mezelf niet altijd in de hand had. En vooral als ik te maken had met gespannen situatie die me stress opleverde, dan liep het uit de hand. Dan wist ik het helemaal niet meer. Die crisis, daar kwam ik maar niet aan uit.

Eerst komt het besef

Op het moment dat je, om bij het eerder genoemde voorbeeld te blijven, maar blijft eten dan is het goed om dit allereerst te gaan beseffen. Ja, je weet wel dat je het aan het doen bent. Maar toch, probeer het eens écht goed te beseffen. Vraag jezelf af:

Wat doe ik waar ik het (zelf) niet mee eens ben?
Waarom doe ik dit?
En: hoe kan ik het veranderen?

Als het je mag helpen, schrijf het dan op een blocnote. Zo kun je het nog eens teruglezen en het nog meer gaan beseffen.

Onzekerheid en stress: nodig?

Toen ik mijn online bedrijf aan het opzetten was, gaf me dit op bepaalde momenten een gevoel van spanning. Kan ik het allemaal wel? En gaat het straks lopen? En hoe werken de computerprogramma’s? Ja, het gaf me stress. Maar ook merkte ik dat ik, door dóór te zetten, steeds verder kwam met de opzet van mijn bedrijf. Ik bleef erin geloven dat het allemaal goed zou komen en ik werkte stevig door. Er waren wel momenten dat ik even vastzat met bijvoorbeeld uit te vogelen hoe een bepaald computersysteem werkt en dan begreep ik er niet veel van. Maar dan ging ik het nog harder proberen en me er nog meer in verdiepen en dan lukte het uiteindelijk wel. Op de stressmomenten was ik veel aan het eten en daarnaast veel aan snoepen. Ik snoepte biologisch maar toch, het is dan geen witte maar bruine suikers en daar wil je ook niet teveel van binnenkrijgen. Iedere dag besloot ik het snoepen te beëindigen maar het lukte me maar niet. Ik maakte mezelf gek, ik had teveel zorgen. Ik was onzeker. Onzeker over mezelf, of ik het wel kon. Nu mijn bedrijf opgezet is, ben ik meer relaxt. Ik zie nu, en eigenlijk door mijn hele leven heen, wat ik allemaal gedaan heb en wat ik allemaal kan. En als ik terugdenk en kijk aan en naar mijn leven dan denk ik: wanneer is het allemaal echt goed fout gegaan? Nooit! Ok, ik heb wel eens, zoals ieder mens, probleempjes gehad maar nooit geen onoverkomelijke. Dus nu mijn bedrijf opgezet is, denk ik: het is opgezet, ik ben trots op mezelf en nu mag ik gaan ontspannen. Rustig zijn, vertrouwen, eenvoudig leven, in liefde leven, geduldig zijn, en mezelf overgeven. Overgeven aan wat ik toch niet kan veranderen. Sommige dingen gaan goed, andere dingen gaan even iets moeilijker. Maar ik kom er toch altijd steeds weer uit. En dat is een enorme kracht! Ik leef nu meer ontspannen en meer zeker van mezelf.

Dan komt de actie

Ik zeg tegen mezelf: kijk nu eens of je jouw gedrag en gewoonten daar kunt veranderen waar je het wilt. En dat is in de eerste plaats mijn snoepen. En dat snoepen kost ook weer (te veel) geld. Nu ben ik aan het genieten van mijn online bedrijf STEPH’s Zuiver Jezelf en ben ik mezelf aan het zuiveren. En dat lukt me nog ook! Ik werk eraan om zo nu en dan eens een keer te snoepen. En als ik dat af en toe doe dan smaakt het me nog beter! Ja, ik krijg het gedaan! In ene lukt het dan om mijn gedrag te veranderen als ook mijn gewoonte om dat snoepen voor te zetten.

En als laatste het volhouden

En dan komt het volhouden. Je nieuwe gedrag en de daarbij behorende gewoonten aanhouden. Je bent het gewoon/gewend* om een bepaald gedrag te hebben wat je wilt veranderen. Je verandert het op een bepaalde dag, ‘dag 1’. En daarna is het een kwestie van volhouden. Er niet teveel aan denken en je nieuwe schema aanhouden: zo rond de klok van 16 uur een paar amandelnoten eten met wat rozijntjes. Of wat je ook mag bekomen.

Zet je intentie en leef ernaar!