Vroege of late uren?

Bron: orangeflagmusic.com
Blog: 2021-28

LEVENSGEBIED: Leven, Gezondheid

Opstaan als iedereen slaapt

Laatst zag ik een interview met Dolly Parton waarin haar gevraagd werd hoe laat zij opstond. ’03.00 uur’, was haar antwoord waarop de interviewer schrok. ‘Dat is wel heel erg vroeg!’ constateerde hij. ‘Die vroege uren heb ik nodig om alle dingen te doen die ik op een dag moet doen. Iedereen ligt dan nog te slapen. Er hangen dan nog geen energieën in de lucht. Ik noem het de Goddelijke uren.’ Na dit gesprek liep ik na te denken. Zou ik ook zo vroeg op willen staan? Kon en wilde ik dat doen? Kon ik de motivatie daarvoor ergens vandaan halen?

Vroeg opstaan is vroeg naar bed gaan!

Mijn ome Jan in Amerika stond altijd op om 04.00 uur. ‘Wat vroeg!’ zei ik hem een keer. ‘Ja’, zei hij, ‘maar ik ga ’s avonds om 07.00 uur naar bed’. Mensen die ’s ochtends vroeg het journaal op tv voorlezen, staan ook heel vroeg op omdat ze ook nog reistijd hebben en in de make-up moeten. Je kunt dan wel zeggen dat ze vroeg opstaan maar zoals mijn oom al aangaf, die informatie klopt helemaal niet. Als je opstaat om 04.00 uur dan is dat helemaal niet vroeg. Het gaat er niet om of dat vroeg of laat is. Het gaat erom, ongeacht hoe vroeg of laat je opstaat, dat je ongeveer 8 uren per nacht slaapt. Dus als je inderdaad zeer vroeg op wilt staan dan tel je gewoon 8 uren terug. Mijn oom sliep dan iets langer in de nacht, dat verschilt voor elk persoon.

In een rustige sfeer bewegen en mediteren

Vlak voordat mijn website online ging, had ik nog een aantal technische zaken voor de site te regelen. Dit kwam er nog tussendoor en dat. Omdat ik met mijn site de lucht in wilde, bleef ik vlak vóór de start maar doorwerken. En dan zelfs de nacht! Ik ging door tot ongeveer 04.00 of 05.00 uur! En daarna ging ik slapen, op het moment dat de wereld zo’n beetje wakker aan het worden was. Dat is natuurlijk ook een manier van werken. Maar ’s avonds vroeg naar bed en toe en ’s ochtends vroeg opstaan, dat voelt voor mij toch beter aan. Als de dag begint voor mijn omgeving, heb ik al een aantal dingen gedaan die dag. Dat kan ik dan al van mijn lijstje afvinken. Het zijn de dingen die ik normaliter later op de dag wil doen maar er amper of zelfs niet aan toekom omdat ik er dan geen zin (meer) in heb. Dat is niet echt een fantastische reden en ik voel me dan ook niet goed bij als ik bepaalde dingen niet doe. In de volgende blog beschrijf ik welke zaken ik nu voortaan in de vroege uren doe en waar ik me zeer prettig bij voel.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

In de vroege daguren doe ik belangrijke dingen