Vroeg opstaan is niet vroeg!

Blog 2021-34

LEVENSGEBIED: Leven, Gezondheid

Vroeg opstaan?

Journaallezers doen het. Yogi’s doen het. Ik doe het. De vogels doen het. We staan allemaal ‘vroeg’ op.

Maar is vroeg opstaan eigenlijk wel vroeg? Nee, natuurlijk niet. Ok, je gaat je bed uit op het moment dat de meeste mensen nog aan het slapen zijn. Maar feitelijk is het niet vroeg. Het gaat erom dat je je 8 uren slaap gehad hebt. Of het kan 7 uren slaap zijn; dat is voor iedereen verschillend. Zelf voel je aan of je genoeg slaapuren gedraaid hebt.

De waarde van vroeg opstaan

Zeer vroeg in de ochtend opstaan heeft een waarde. Alles is dan nog heerlijk rustig en stil. De dingen waarvoor je concentratie nodig hebt en moeilijk vindt om het tijdens de daguren te doen, kun je in de vroege uurtjes doen. De focus is dan op zijn sterkst. Zoals je in de vorige blog kunt lezen, ben ik ’s ochtends vroeg aan het mediteren en bewegen. Dat lukt mij heel goed terwijl ik er overdag mijn aandacht niet makkelijk bij kan houden. Eerlijk gezegd heb ik daar dan ook niet veel goesting voor/zin in. Als ik in de ochtend mijn meditatie en beweging gedaan heb dan hoef ik daar de gehele dag niet meer aan te denken. Dan kan ik mij richten op de taken die ik overdag doe.

Zelfs Jan in Amerika deed het

Mijn ome Jan in Amerika ging ’s avonds altijd rond 19.00 uur naar bed toe. En hij stond dan weer naast zijn bed rond 04.00 uur. Zie je, de een heeft meer slaapuren nodig dan de ander. Het gaat om het aanvoelen bij zichzelf. Het speelde een aantal jaren door mijn hoofd dat ik ook vroeg op wilde staan. Maar het lukte me jarenlang niet. Dit kwam omdat ik ongezond at en dronk. Mijn voeding bestond uit een teveel (en te vaak) aan suikers, zouten, vetten en bewaar-/conserveringsmiddelen. Deze stoffen maakte mijn lichaam heel erg zwaar, mijn lichaam voelde zwaar aan. Vooral door de zouten ging ik zweten en voelde me ’s ochtends, als ik nog op bed lag, nymf, wat betekende dat ik mij nauwelijks kon bewegen. Mijn lijf zat helemaal vast.

Licht eten, ‘licht’ opstaan

Toen ging ik eraan werken om gezonder te eten en ook lichter. Daardoor krijg ik het nu gedaan om vroeg in de ochtenden op te staan. Als ik gezondere voeding, wat zowel eten als drinken omvat, tot me neem dan heb ik het gevoel dat ik (weer) baas ben over mijn eigen lichaam. Daarvoor maak ik mijn eten alleen thuis klaar. Ik eet nog maar zelden ‘uit’. Want dan weet ik niet welke stoffen er in mijn voeding zitten. Dus: vers eten en drinken en ik kan heerlijk vroeg uit de veren. En belangrijke zaken vroeg in de ochtend doen: mediteren en bewegen.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Tijdens het mediteren kan ik mezelf zijn