Opzet website

* Start je eigen online business! *

Op deze pagina vind je de volgende onderwerpen:

1. Mijn website omzetten van blog naar bedrijf
2. Een website opzetten vanaf het begin
3. Het dashboard van je website
4. Een tekst plaatsen op je website met een enkele regelafstand
5. Hoe plaats je op je afgeschermde website(deel) via de plugin WP eMember je cursus met bijlagen?

1. Mijn website omzetten van blog naar bedrijf

Toen ik besloten had een online business op te zetten, ging ik mijn website omzetten. Deze website gebruikte ik alleen voor het schrijven van blogs. Ik ging me erin verdiepen hoe een website gangbaar te maken voor het runnen van een bedrijf.

De eerste stap was het volgende bedenken:

Actiepunt 1: Wat wordt de indeling van mijn website?
Actiepunt 2: Welke tabs/pagina’s ga ik aanmaken?
Actiepunt 3: Wat wordt mijn Home-pagina?

Als je aan de slag gaat met je website, merk je dat je veel termen tegen gaat komen. Een ervan is ‘pagina’. Een ander woord voor ‘pagina’ is een ‘tab’. Dit is een button bovenaan een website en kan zijn:

de pagina ‘Over mij’;
de pagina ‘Blogs’;
de pagina ‘Contact’.

Uitleg van de 3 punten hierboven:

Actiepunt 1:
Check diverse websites op het internet. Hoe zien ze eruit? Welke indeling hebben ze? Ga naar bijvoorbeeld nieuwswebsites of naar webshops waar jij regelmatig gebruik van maakt. Ik maakte eerst een tekening van hoe mijn indeling moest worden, zie hieronder.
Actiepunt 2:
Hoeveel tabs/pagina’s ga je op je website aanmaken? En welke namen ga je ze geven? Op mijn website https://stephaniedebonth.com kun je zien dat ik onder andere de pagina’s ‘Blogs’ en ‘Contact’ heb.
Actiepunt 3:
De Home-pagina is de pagina waarop mensen als eerste terecht komen als ze jouw website bezoeken. Als Home-pagina heb ik ‘Over mij’ gekozen, alleen heb ik deze pagina genoemd ‘Stephanie’ omdat ik dat sprankelender vind.

IN ’T KORT:
Bedenk hoe je je website op wilt zetten met punten als:
– Actiepunt 1: Wat wordt de indeling van mijn website?
– Actiepunt 2: Welke tabs/pagina’s ga ik aanmaken?
– Actiepunt 3: Wat wordt mijn Home-pagina?
En welke tabs/pagina’s wil je op je website zetten? Enkele voorbeelden:
de pagina’s ‘Over mij’ / de pagina ‘Blogs’ / de pagina ‘Contact’.

2. Een website opzetten vanaf het begin

Heb je nog geen website, zoek dan eerst op het internet naar een hostprovider. Ik ben bij Hostnet.nl. Deze organisatie houdt mijn website in de lucht. Bij hen heb ik ook mijn domeinnaam gekocht. Zoek op het internet naar meerdere hostproviders en bekijk hun tarieven voor het volgende:

Punt 1:
Webhosting = het in de lucht houden van jouw website;

Punt 2:
Domeinnaam registreren = bijvoorbeeld
https://stephaniedebonth.com.

Punt 3:
E-mailen vanuit jouw eigen domeinnaam = bijvoorbeeld
stephanie@stephaniedebonth.com.

Punt 3 hierboven is jouw zakelijk e-mailadres. Meestal zit het gebruik van zakelijke e-mailadressen al (gratis) bij het hostpakket waarvoor je zult gaan kiezen.

IN ’T KORT:
Wil je een website opzetten?
– Punt 1: Check op het internet bij welke hostprovider je jouw bedrijf wilt aanmelden.
– Punt 2: Registreer de domeinnaam van jouw bedrijf.
– Punt 3: Registreer jouw zakelijke e-mailadres.

3. Het dashboard van je website

De meest gangbare website is die van WordPress. Het is even zoeken hoe alles werkt maar dat is hetzelfde als wanneer je een nieuwe GSM koopt: je drukt gewoon op alle knopjes om er zo achter te komen waar ze voor dienen.

Als je eenmaal een website aangekocht hebt en je logt in dan zie je aan de linkerkant het dashboard. Van hieruit kun je alles regelen. Klik maar eens het een en ander aan om te zien wat er dan gebeurt. Een paar jaar geleden heb ik het boek gekocht van Dirkjan van Ittersum ‘Handboek WordPress 4 tweede editie’ waaruit ik veel mocht leren. Zie de link hieronder. Verder heb ik op mijn vragen ook veel antwoorden kunnen vinden via het internet. Ga eens aan de slag met het verkennen van WordPress. Ga er eens toveren. Zo leer je het snelst om ermee te werken.

https://www.vanduurenmedia.nl/Auteur/Dirkjan_van_Ittersum.

IN ’T KORT:
Wil je een website opzetten?
WordPress (WP) geeft je veel mogelijkheden en oogt goed bij de klant.
Als je WP geïnstalleerd hebt dan kun je van alles regelen met het dashboard aan de linkerkant.
Ga WP verkennen zoals je een pas nieuw gekochte GSM aan het uittesten bent.

4. Een tekst plaatsen op je website met een enkele regelafstand

Wil je in je tekst op je website een enkele regelafstand? Dat doe je als volgt:

STAP 1: Typ een regel.
STAP 2: Druk op het einde van de regel de op [Shift]-toets.
STAP 3: Terwijl je deze [Shift]-toets ingedrukt houdt, druk je op [ENTER].

Ziezo, nu staat je regel op een enkele afstand.

IN ’T KORT:
Je tekst typen met een enkele regelafstand:
druk op het einde van de regel op de Shift-toets, en houdt deze ingedrukt;
druk dan op ENTER.

5. Hoe plaats je op je afgeschermde website(deel) via de plugin WP eMember je cursus met bijlagen?

WP eMember is een plugin die je kunt installeren op je website. Het is een hulpprogamma waarmee je een deel van je website of je gehele website kunt afschermen. In dat deel plaats je op je website jouw cursus. De klant betaalt voor deze cursus na diens registratie, krijgt daarop toegang tot dat deel van je website en kan zo aan de cursus beginnen.

Er bestaan meerdere plugins waarmee je jouw cursus kunt afschermen. Typ op op het internet in een zoekmachine naar de term ‘je cursus afschermen’ en je krijgt diverse plugins te zien. Ik heb gekozen voor de plugin WP eMember. Installatiekosten: eenmalig $ 59,ᵒᵒ. Vrijwel elke andere plugin heeft jaarlijks terugkerende kosten.

Hieronder een globale uitleg hoe je kunt werken met WP eMember. Voor een precieze uitleg heeft WP eMember duidelijke tutorials (een uitleg in een video).
Na installatie van de plugin WP eMember op je website kun je een ‘lidmaatschapsniveau’ aan gaan maken. Dit betekent dat je je cursus met bijlagen op een beschermd deel van je website gaat plaatsen. Een beschermd deel kan een tab/pagina op jouw website zijn, of jouw gehele website, of een post/bericht. Jouw klant moet zich eerst registreren/een account aanmaken en betalen alvorens zij/hij jouw cursus kan gaan volgen. Als je niet werkt met lidmaatschappen maar alleen cursussen verkoopt dan wordt het ook ‘een lidmaatschapsniveau aanmaken’ genoemd. Het beschermde deel op mijn website waar mijn cursussen onder staan, is via een tab/pagina die ik de naam ‘Training’ gegeven heb.

Hoe kun je een lidmaatschapsniveau ofwel jouw nieuwste cursus aan WP eMember toevoegen?

STAP 1: Nadat je WP eMember aangekocht heb, log je in op je website.
STAP 2: Ga naar het [Dashboard].
STAP 3: Aan de linkerkant van je scherm klik je aan ‘WP eMember’.
STAP 4: Klik op [Membership Level] en je komt terecht bij de tab [Manage Levels] met deze functies:

STAP A: hier kun je zien hoeveel klanten jouw cursus volgen.
STAP B: je kunt je nieuwste cursus aan ‘WP eMember’ toevoegen;
STAP C: je kunt aangeven hoe lang je cursisten over een cursus mogen doen;
STAP D: en je geeft aan via welke organisatie je je e-mailmarketing regelt (bij mij is dat GetResponse).

Waarom staat je e-mailmarketingprogramma (bij mij GetResponse dus) in verbinding met WP eMember?

Als jouw klant besluit een cursus bij jou te gaan volgen dan dient zij/hij zich eerst te registeren/een account aan te maken. Waarop die klant dan op jouw e-maillijst komt te staan. Op die lijst staat de voor- en achternaam van de klant en je verkrijgt diens e-mailadres. Later kun jij dan via jouw e-mailmarketingprogramma die klant een e-mailserie sturen om de klant warm te maken voor een verkoop van jouw cursus. Dus op het moment dat de klant zich bij jou registreert via WP eMember dan komt deze klant automatisch op jouw (bijvoorbeeld GetResponse-)e-maillijst te staan.

STAP 5: Klik op [Submit] en je cursus is aangemaakt in WP eMember. Nu zie je het ID-nummer wat bij de aangemaakte cursus hoort. Dit ID-nummer typ je straks in de webshop-plugin WooCommerce bij het aanmaken van een product.

Waarom staat je WooCommerce-webshop in verbinding met WP eMember?

Als je in WP eMember jouw nieuwste cursus toegevoegd hebt, krijg je een ID-nummer. Dit nummer vul je in als je je cursus in je WooCommerce-webshop aanmaakt. Zo staan deze 2 programma’s met elkaar in contact. De programma’s ‘weten’ dan tot welke van jouw afgeschermde cursus de klant na diens betaling toegang moet krijgen. Zo komt de klant bij de juiste cursus terecht.

STAP 6: Ga in WP eMember naar [Settings] en daarna [Pages/Forms Settings] waar de 3 volgende tabs/pagina’s staan die bij aankoop van de plugin ‘WP eMember’ automatisch aangemaakt worden op jouw website:

A: Join Page: deze pagina op jouw website nodigt jouw websitebezoeker uit een cursus bij jou te gaan volgen, eventueel met een prijzenoverzicht van jouw verschillende cursussen erbij vermeld.
B: Registration Page: op deze pagina op jouw site kan de bezoeker zich registreren zodat deze een van jouw cursussen kan gaan volgen.
C: Log in Page: en via deze tab/pagina op jouw site kan jouw klant na diens betaling voor de 1e keer inloggen zodat zij/hij jouw cursus kan gaan volgen. Of de klant kan opnieuw inloggen.

STAP 7: Plaats de 3 hierboven genoemde pages nog wel in je WordPress-menu via je WordPress-Dashboard [Instellingen], [Weergave] zodat je ze ook zult zien staan op je website. Hoe je dit doet, kun je ook zien in de videotutorial van WP eMember na aankoop van deze plugin.

Op zijn website https://webtalis.nl bespreekt Maikel van de Weerd zeer duidelijk en overzichtelijk een aantal:
– plugins voor het (gedeeltelijk) afschermen van een website en welke hij gebruikt;
– e-mailmarketingprogramma’s en welke hij gebruikt;
– gedetailleerde uitleg over het gebruik van de populaire webshop WooCommerce.

Start jouw eigen online business!