Mediteren en bewegen

Blog 2021-31

LEVENSGEBIED: Leven, Gezondheid

Rust en stilte

’s Ochtends vroeg is het stil. En vredig. In mijn huis. In mijn straat. En daar maak ik dankbaar gebruik van. Lukt het mij niet altijd om gedurende de dag de dingen te doen die ik wil, in de stilte en rust van de hele vroege ochtend kan ik dit wel met het grootste gemak. En dan heb ik het over mediteren en bewegen.

Rustig opstaan en rustig bewegen

03.45 uur. Er klinkt een geluid in mijn huiskamer die mij uitnodigt om wakker te worden. Mijn 8 uren slaap zitten erop en ik begin rustig en gedwee mezelf te ontwaken. Het mezelf wakker laten worden laat ik duren tot 04.00 uur en dan sta ik op. Eerst doe ik mijn spinal oefeningen die ik leerde van een arts uit India. Sinds ik deze oefeningen doe, voelt mijn rug veel beter aan; veel soepeler. De spinal oefeningen duren 10 minuutjes.

Rustgevende meditatie met rustgevende kaars

Daarna steek ik een kaars aan en ga mediteren. Even helemaal rustig worden, zijn en blijven in de serene vroege morgen. Iedereen slaapt nog en ik ga even rustig zitten en tot mezelf komen. Aandacht besteden aan mezelf, aan mijn vragen in mijn leven of levensvragen in het algemeen. Even iets zachter en ruimer ademhalen. En een glimlach op mijn gezicht. Wat voelt dit bevrijdend aan! Tijdens de daguren zijn er in mijn straat zo nu en dan geluiden en wandelen er mensen zodat ik niet altijd gemakkelijk tot rust kan komen. Het lukt me dan amper om tot een meditatie te komen. Ik heb gemerkt dat mediteren goed verloopt als ik het vroeg in de ochtend doe. En met plezier!

Rustgevende yoga

Na mijn rustmoment van zo’n 20 minuten zet ik mezelf nog even in beweging. Ik doe yoga met een paar fitnessoefeningen er tussendoor. Dit doe ik ongeveer 30 minuten. Soms vervang ik deze oefeningen door even te hardlopen – buiten of binnen! Dan begin ik aan mijn dag en weet ik: het mediteren en bewegen heb ik al gedaan! Dan hoef ik daar niet meer tegenaan te hikken. Als ik mediteer en beweeg in het begin van de dag dan krijg ik het gedaan, zonder tegenzin. Ik kan me goed ontspannen omdat het overal nog stil is. Ik kan dan beter en dieper in- en uitademen. Ik kan dit ochtendritueel op deze manier goed volhouden. En daar ben ik blij en content mee!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Mijn dag begint sterk met Mediteren en Bewegen!