Laat je door niemand tegenhouden!

Blog 2022-208
Een van mijn kunstwerken: het fotograferen van gebouwen op een creatieve manier.

LEVENSGEBIED: Leven; Gezondheid; Relaties; Werk; Financiën

Een andere job, een andere branche

Een paar dagen geleden schreef ik de blog ‘Werken in een andere job in een andere branche’ waarin ik vermeldde dat een collega van mij haar hart wilde volgen richting de kunst.

De ouders op bezoek

Haar huis stond dus vol met haar werkelijk prachtig unieke schilderijen. Ze was er heel blij mee en ook trots op. Nu was zij in de leeftijd van ongeveer 40 jaar. Haar ouders kwamen regelmatig bij haar eventjes op bezoek. Bij een van deze bezoeken zag haar moeder haar schilderijen her en der verspreid staan. Nog voordat de ouders ook maar gedag gezegd hadden, zei de moeder: ‘Daar kun je je geld toch niet mee verdienen!’.

Overleggen met leeftijdsgenoten

Enige tijd later kwam ik op bezoek bij mijn collega en ze vertelde over het bezoek van haar ouders en hoe het haar beïnvloed had: niet positief. Ze had zich laten zeggen dat ze van haar schilderwerk haar beroep niet mocht maken en was dit gaan geloven. Ik probeerde haar op de baan te krijgen die diep in haar hart een verlangen was. Maar de twijfel bleef bestaan. Jaren later, toen ik inmiddels elders aan de slag was gegaan, hoorde ik van een andere (ex)collega dat mijn creatieve ex-collega nog steeds werkte als administratief bediende. Ik vond het spijtig om dit horen. Het brak echt mijn hart voor haar.

Ieder generatie is anders

Onze generatie ouders en grootouders hadden een ander leven dan dat wij nu hebben. Vroeger waren er gezinnen met meerdere kinderen. Er moest hard gewerkt worden om al die kindjes een goed leven te kunnen bieden. Daarom werd er vaak gekozen voor een ‘veilig’ beroep, bijvoorbeeld accountant of administratief medewerker. Of het beroep wat pa en ma thuis hadden, wat natuurlijk ook wel een artistiek beroep kon zijn. Maar de meeste mensen gingen voor het veilige: die takken van werk waarin veel banen te vinden waren. Je kunt dat mensen niet kwalijk nemen dat het leven vroeger veel anders was dan nu.

Jouw kracht is jouw keuze

Maar nu leven we in tijden dat we voor onszelf mogen kiezen. We leven nu in geheel andere tijden. We kunnen nu makkelijkere besluiten maken aan de hand van onze gezinssamenstelling. Mijn ex-collega was op dat moment vrijgezel zonder kinderen. Daarmee zou zij de keuze kunnen maken om toch voor haar kunst te gaan. Ze had een klein, sober appartement dus daar zou eventueel ook geen probleem uit voortkomen. Het zou haar hebben moeten lukken. Maar goed, dat is aan haar. Tegenwoordig heb ik geen contact meer met haar dus weet ik niet of ze ooit voor zichzelf heeft gekozen. In ieder geval is het jouw kracht en jouw keuze om nu te (kunnen) kiezen om ergens wel voor te gaan. Vaker verdienen in een gezin pa en ma dus daar zit ook een ruimte om naar een andere tak van werk te kunnen gaan. Als een van de twee een dagje minder in de week gaat werken en het zo opbouwt vanuit kleine veranderingen dan is er heel veel mogelijk. Maar je moet wel in je kracht en in je keuze gaan staan.

Laat je door niemand tegenhouden!

Zorg er in elk geval voor dat je je niet laat remmen of tegenhouden door wie dan ook in jouw omgeving. Als jij iets wilt in jouw leven, ga er dan voor! En als je een partner hebt, overleg het. Zo ken ik ook iemand die een kostbare opleiding wilde gaan doen omdat zij een eigen bedrijf wilde gaan opzetten. Ze besprak het met haar man. Haar voorstel was: dit jaar gaan we eens niet op vakantie zodat zij die opleiding kon gaan doen. Haar man ging ermee akkoord. Nu, zoveel jaren later, heeft zij haar opleiding voltooid en een bloeiend bedrijf waarmee zij mensen helpt naar de opzet van een eigen online business. Dat is pas krachtig zijn! Ik bewonder die mensen! En nu mag jij voor jezelf gaan: toe maar, doe het maar. Jij mag jouw keuzes gaan maken. En laat je niet beïnvloeden door jouw omgeving! Want je kunt pas gelukkig zijn als jij kiest met jouw hart. Jouw eigen hart. Toe maar: je mag het – nu!

Jij hebt de leiding over jouw leven!

a.u.b. log in om een bericht te plaatsen