Ieder zit op zijn eigen boot

Blog 2022-82

LEVENSGEBIED: Leven; Gezondheid; Relaties

Het  doel van het leven

Het doel van het leven is er voor elkaar te zijn en er ook voor jezelf te zijn. Wij allen hebben elkaar nodig om tot ontwikkeling te komen, om te groeien – vooral op spiritueel vlak. Maar het is een regel dat als jij zelf niet goed gaat in jouw leven dat je dan een ander niet kan geven. Dat lukt niet. Want eerst moet jij jezelf geven. Durven geven. Willen geven. Kunnen geven.

Eerst jij en jezelf

Daarom is het zo belangrijk eerst met jezelf aan de slag te gaan. Wat weer niet per se gemakkelijk hoeft te zijn. Want je wilt zo graag ‘onder de mensen zijn’. Zelf ben ik een Steenbok die makkelijk ‘alleen’ kan leven. Niet helemaal natuurlijk want mensen heb je altijd nodig en gelukkig maar. Maar wel hoor ik van mensen om mij heen die een ander sterrenbeeld hebben dat zij niet graag alleen alles doen. Of dat zij dat helemaal gewoonweg niet kunnen. Daar is niets verkeerds aan. Dat is prachtig, dat je je medemens graag om je heen hebt en vooral voor het elkaar van dienst zijn, en zeker op de momenten dat dit zeer nodig is. Maar toch, ook al kun je niet gemakkelijk alleen zijn, is het advies om dan op momenten even alleen te leven. Ook al zou dit zijn terwijl je dagelijks je gezin om je heen hebt. Want anders kun je niet groeien, je kunt je dan nooit ontwikkelen.

Hoe werkt de wasmachine?

Ik heb mensen ontmoet die al zo vele jaren getrouwd waren. Op een bepaald moment kwam een van de twee te overlijden en stond de ander in ene alleen. Prompt. En dat was alles behalve gemakkelijk. Want het leven om jou heen gaat op dat moment gewoon door. Jouw kinderen moeten dagelijks werken, jouw kleinkinderen gaan dagelijks naar school. Iedereen doet wat zij of hij moet doen. Ik hoorde eens van een man dat er bij zijn vrouw een ziekte geconstateerd werd. Zij had nog enige tijd te leven. De tijd hebben de man en vrouw natuurlijk heel lieflijk en intens met elkaar gedeeld. Maar ook leerde zij hem hoe het huishouden te doen. Want in het dagdagelijkse leven is het vaak nog steeds de vrouw die het huishouden runt. Maar volgt er een scheiding door de dood of door beiden het eigen pad te gaan door een scheiding op zich, dan is het best om te weten hoe het dagelijkse leven te kunnen laten doorgaan. De vrouw leerde de man hoe het huishouden werkt waaronder de wasmachine. En wat bleek? Het was een supergemakkelijke klus. Dus kon hij na haar overlijden voortaan zelf zijn huishouden doen.

Groeien …

Je kunt dus samenleven met mensen, in een huwelijk of in een vriendschap et cetera. Maar het is daarnaast of zelfs in de eerste plaats enorm belangrijk eerst je bezig te houden met jezelf. Want als jij niet happy bent met jezelf dan ga je een ander ook niet gelukkig kunnen maken. En dan heb je ook de kans dat je veel of teveel op een ander gaat leunen en daarmee verlies je compleet jezelf! Met als resultaat dat jij je in de vriendschap of in het huwelijk allenig voelt. En ook dat je daarmee aan een verslaving gaat. Drank, misschien zelfs drugs, roken, een teveel aan suikers en wel de slechte suikers; idem dito met vetten. Nee, zet jezelf nu eens op de allereerste plaats. Het (begin van het) jaar 2022 is daar het ideale moment voor. Het is ervoor gemaakt. Om weer terug en thuis te komen bij onszelf! Opdat wij (weer) kunnen gaan groeien!

… en bloeien

Dat groeien gaat natuurlijk niet binnen 1 dag. Het kan een hele tijd duren. Het zal eerder maanden of zelfs jaren zijn. En misschien is het ook niet de gemakkelijkste tijd. Maar die tijd is wel nodig. Nodig om weer ‘jij’ ofwel ‘ik’ te worden. De ‘ik’ die jij was toen je geboren werd. De ‘ik’ waarvan jij weer gaat houden, heel erg veel. Het is van belang weer helemaal terug te gaan naar jouzelf! Dan zal het je gaan lukken om naast het groeien ook te gaan bloeien. En misschien is het nodig hiervoor een aantal vriendschappen af te sluiten. Omdat deze mensen niet meer bij jou horen. Ze meenden het goed met je. Maar ze trokken je wel ergens naartoe waar jij eigenlijk helemaal niet naartoe wilde. Dus werd het tijd dat jij weer naar een andere kant opging. Naar jouw kant. Naar jouzelf. Naar jouw ‘ik’. Naar jou! Met veel liefde leven, met veel plezier, met veel vreugde. Opdat de juiste liefde naar jou toekomt, en het huis dat voor jou bestemd is, en het land waar jij echt wilt wonen, en de job die maar dan ook echt bij jou past. En ga zo maar door! Nee, het is niet gemakkelijk om afscheid te nemen van vriendschappen die je korte tijd of misschien zelfs al jaren- en jarenlang had. Maar als je voor jezelf kiest dan is het wel nodig. En je weet dan, je voelt dat … dit is de tijd. Dit is jouw tijd. Jij gaat zelf weer leven! Het leven dat jij altijd al wilde! Ga zelf groeien en bloeien en het komt allemaal (weer) naar je toe!

Ontvang het!

En als het dan allemaal naar jou toekomst, ontvang het dan allemaal. Ja, het mag. Jij mag het ontvangen. Want het was voor jou bestemd. En mochten er mensen in jouw buurt zijn die het niet kunnen hebben dat jij al het mooie aan het ontvangen bent dan wordt het misschien (alsnog) tijd om afscheid te nemen van deze mensen. Neem ze niets kwalijk. Maar van jaloersheid mag je afscheid nemen. Laat die mensen maar. Bezoek ze nog een keertje op een ontspannen manier. Wees lief voor, ze meenden het goed. Jullie moesten elkaar in dit leven ontmoeten en hebben veel van elkaar geleerd. En nu mogen jullie weer verder op gescheiden wegen. Dat is goed, dag mag. Jij gaat vanaf dan, vanaf nu, weer jouw eigen weg. Kijk niet om. Maar ontvang het! Ontvang wat bestemd is voor jou. Ontvang het in liefde en met liefde. Dit is voor jou en jij mag het ontvangen! Open je armen en laat het naar je toekomen. Ontvang! Het is voor jou!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Je geld delen
Hoe vaak ik ontslagen ben!
Doe iedere week 1 ding anders!

Je mag om jezelf geven!