Geen harde les

Bron foto: scanpix.no
Blog 2021-77

LEVENSGEBIED: Leven; Gezondheid; Relaties; Werk; Financiën

We leven in een harde wereld

In onze hedendaagse maatschappij moet alles hard en snel. Vele mensen vinden dat fijn. Maar andere velen ook weer niet. Iets moet niet snel, nee, het moet sneller. En als het kan nog sneller dan snel! Daarnaast zijn mensen de laatste decennia ook veel harder geworden. Alsof dit de normaalste zaak van de wereld is. Waarom al die hardheid? De algemene vraag is: is het nog wel prettig leven zo? Of hebben we het op het werk nog wel fijn? Velen beantwoorden die vraag met: het wordt me regelmatig teveel.

Iets bereiken

Ons wordt verteld dat als we iets willen bereiken dat we er dan hard, zeer hard, voor moeten werken. Dat zit in ons hoofd, we zijn ermee opgegroeid. Zo ook bij mij. Ik was daarvan overtuigd. Totdat ik een aantal jaren geleden een interview zag met de Russische balletdanser Michail Barysjnikov. Aan hem werd gevraagd: ‘Je hebt zeker wel een hele harde opleiding gehad?’ waarop Michail zei: ‘Nee, integendeel’. Hij legde uit dat een van zijn leraren helemaal niet zo hard met hem was omgegaan. Terwijl hij een top van een carrière gehad heeft en nog. Ik ging daar toen, zoals ik wel vaker doe in mijn leven, eens over nadenken.

Hard trainen?

Enige tijd daarna als ik over een deelneemster aan de Olympische Spelen die, ik dacht, aan speerwerpen deed. Zij werd door haar vader getraind. Haar vader liet haar maar op bepaalde tijden trainen en dan wel even intensief en goed geconcentreerd. Zij was enigszins verbaasd dat ze de Spelen gewonnen had want ze wist daar haar concurrenten veel vaker en langer en intensiever hadden getraind. Daarmee rees bij mij de vraag of het wel een goed idee was om zo snel en hard te moeten zijn. Leidt het wel tot iets? Of tot niets?

En maar doorgaan

Als we het hebben over werk in dienst doen dan heb ik het vaak gezien dat mensen al werkend op een kantoor of in een winkel constant zeer snel en hard doorwerkten. Waarbij dan ook nog eens zeer korte pauzes genomen werden. Ik heb die mensen nooit echt happy gezien op hun werk. En als ik een (te) drukke job had dan zag ik mezelf ook niet echt gelukkig. Het is meer de sfeer die er tegenwoordig hangt: alles moet sneller en harder. Ongeacht hoe mensen zich erbij voelen.

Een nieuwe wereld

In de jaren 2020 en 2021 zijn we naar een nieuwe wereld aan het gaan. Er is zich een nieuwe maatschappij aan het vormen. Iedereen heeft een blanco blad voor zich en mag ermee doen wat zij/hij wil. Het is zaak om nu overal bewust mee om te gaan in het leven. Dat geldt dan voor Gezondheid, Relaties, Werk en Financiën. Veel mensen heb ik niet gelukkig gezien in ‘de oude wereld’ – de wereld van vóór ’20. Laten we er voor zorgen dat de wereld waar wij nu allen naartoe gaan, dat die ons comfortabel aanvoelt. Laten wij leven en werken op het tempo waar wij gelukkig van worden en zijn. Nu hebben wij die kans om het zo te creëren. Laten we niet snel zijn en hard doen als dat ons ongelukkig maakt en houdt. Laten we kiezen voor een gelukkig leven en dit keer gewoon ons best doen. Want alleen dat maakt ons gelukkig. Niet te hard werken, niet te snel werken. Gewoon, ons best doen is goed. Goed en genoeg.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Fotografie is mijn ding!
Werkervaring in het buitenland Deel 1
Een nieuw schooljaar!

Iets hard doen reikt niet altijd tot een goed resultaat!