En nu ga ik me eens ontspannen!

Blog 2021-18

Onlangs vertelde een goede vriendin van mij dat haar zoon steeds maar niet aan studeren toe kwam. En later op de dag, in de avond, was hij dan steeds boos op zichzelf. Want alweer had hij zijn dag voornamelijk gevuld met zijn GSM checken. Of teveel en te lang internetten. De GSM of laptop kon mijn vriendin niet bij haar zoon vandaan halen, ten voordele van hem opdat hij verder zou komen met zijn studie, omdat de zoon dit nodig had bij het studeren.

Dit verhaal herkende ik direct: ook ik ben vaker bezig met ‘even het internet checken’ of ‘even het nieuws lezen’ of ‘even een filmpje bekijken’. En voor je het weet ben je direct weer een hele tijd verder. Ik ging nadenken over dit euvel. Ik weet dat veel mensen ermee te maken hebben.

Ik bedacht een oplossing en wel deze: begin elke dag met je werk of je studie zonder ook maar één keer naar het internet te checken of het nieuws of een filmpje. Zo simpel is het! En nu zul je zeggen: ja! Probeer dat maar eens te doen! Inderdaad: het vergt wel enige discipline. Maar als je het écht zo doet en je zorgt ervoor dat je er gewend aan raakt dat je het zo doet dan zul je er veel baat bij hebben. In de (vroege) ochtend en het begin van de middag ben je alleen maar aan het werk of bezig met je studie. Als je in de namiddag alles gedaan hebt wat je die dag wilde of moest doen dan zul je je vrij voelen. Dan kun je gemakkelijk even internetten of iets dergelijks.

Zorg er dan wel voor dat je zelfs die tijd binnen beperken houdt. Want zo houd je tijd over voor jezelf; tijd dat je nog kunt sporten of dat je iets speciaals voor jezelf kunt doen zoals een extra lichaamsverzorging.

Ik hou van balans tussen werk en ontspanning!