De mooiste voorstelling ooit met olifanten!

Blog 2022-198

LEVENSGEBIED: Leven; Gezondheid; Relaties

Een nieuwe ontmoeting in mijn leven

Onlangs kwamen er nieuwe gezichten in mijn leven. Via via kwam ik terecht bij de olifanten. En dan die olifanten die eerder in een circus werkte waarna zij in een dierentuin terecht kwamen. Het was een spontane ontmoeting en het maakte een enorme indruk op mij.

Olifanten bezoeken

Naar een circus ben ik nooit geweest zover als dat ik mij kan herinneren. Wel ben ik een aantal keren naar een dierentuin geweest. De laatste keer dat ik er was, ergens in 2010, kwam ik bij de olifanten aan en zag dat een van de olifanten van haar of zijn ene voet op de andere stond te wippen. Ik stond enige tijd stil en besefte: dit is niet goed. Ik liep maar door, zonder er veel tijd aan te besteden. Maar het voelde allerminst goed aan.

Mijn herinnering

De jaren erna moest ik diverse keren denken aan het beeld dat ik had gezien: die olifant zie nerveus was en zeker net gelukkig oogde. Ik vond dat zielig. Maar zielig is het woord niet. Ik hoopte dat zij weer eens kon leven in een voor haar of hem natuurlijke habitat. Ik had zo die wens …

Andere tijden

Momenteel zijn we naar andere tijden aan het gaan, vanaf het jaar 2020 en de jaren erna. Eerst gaan we door een crisis heen wat staat voor ‘verandering’. Om toch hopelijk uit te komen in een mooiere, prachtigere, levensvreugde wereld. Onze Aarde is aan het veranderen, dat zien wij dagelijks in het nieuws. Ook de mensen krijgen een andere levensvisie. Zij zien graag een beter leven, voor mens en dier. In dit proces zijn ook steeds meer mensen dieren aan het redden en verzorgen. We leven nu in tijden dat wij mens en dier graag van dienst zijn. Ook dat is terug te zien in het nieuws.

Een beter leven

Voor mens en dier wensen wij een beter leven en werken hier ook aan. Daarbij is het mooi als dieren steeds vaker terug mogen naar de plaats waar zij oorspronkelijk vandaan komen, in hoeverre dit mogelijk is, of, naar in ieder geval een omgeving waar zij zich bevinden tussen het groen waarin zij zich weer dier voelen – daar waar zij een thuisgevoel en de daarbij horende vrijheid voor hen weer bestaat.

Dieren online

Daar waar wij vroeger het circus en/of de dierentuin bezochten, is er nu een nieuwe mogelijkheid. En die is heel eenvoudig: het online gebeuren. Er is heden ten dage de mogelijkheid om dieren online te volgen. Eerst, en nog steeds, verliep dit via de televisie. En nu steeds vaker kunnen we ook online films en documentaires bekijken van de meest prachtige dieren. Vroeger keek ik ganse dagen naar Animal Planet, nu zet ik YouTube aan voor mooie natuurvideo’s.

Olifanten online

Sinds dit jaar, 2022, volg ik via het videokanaal YouTube ook olifanten online. Vroeger deden deze machtige, prachtige dieren kunstjes voor het publiek. Deze tijden zijn nu (bijna) voorbij. We kunnen naar de olifanten kijken in hun dagelijkse leven in de natuur. En ik moet eerlijk bekennen: de ‘kunstjes’ die ze daar doen, gewoon hun dagdagelijkse leven leiden in plaats van lijden, is mooier dan welke voorstelling ooit ook! Velen onder ons bezochten het circus en/of de dierentuin. Maar is het niet mooi om deze dieren nu in hun vrijheid en geluk te zien tussen het groen? Daar waar de olifanten zo naar verlangen? En dat wij er voor hun naar verlangen? Dat is zoiets moois! Dat is de kracht van de sociale media. Laten we de olifanten hun natuurlijke habitat teruggeven voor een liefdevol leven voor mens en dier. Toe, geef hen dat (terug). Het is de terugbetaling die wij hen kunnen geven.

Olifanten online is een mooie voorstelling!