Buiten zijn in de winter

Blog 2022-135

LEVENSGEBIED: Leven; Gezondheid; Relaties; Werk; Financiën

Binnen en buiten

Als het tijdens de koudere maanden, en dat kan toch wel zijn van oktober tot mei, iets kouder is buiten dan blijven we graag binnen. We kruipen dichtbij een warmtebron zoals een open haard of een chauvage/verwarming. Dat is heerlijk. Maar … we kunnen niet alleen binnen zijn. Het is toch ook nodig om zo nu en dan eens buiten te zijn.

Verandering met het werk

Vóór het jaar 2020 ging iedereen ‘gewoon’ naar haar of zijn werk toe. Maar in 2020 werden bevolkingen gevraagd om te werken vanuit thuis. En dus liep het zo. Vroeg in de ochtend gingen we niet meer te voet naar ons werk, of op de fiets, of met het openbaar vervoer waar we te voet of met de fiets naartoe gingen. Neen, we werkten vanuit thuis en dus verlieten we ’s ochtends vroeg ons werk niet meer. Vooral als het buiten kouder was, als er veel wind stond of als het regende, dan was het o zo fijn om ‘luxe’ binnen te blijven. Toch zijn daar ook nadelen aan verbonden. We kregen op deze manier veel minder lichaamsbeweging. Maar ook: we deden veel minder vitamine D op. Want deze vitamine doen wij op als we buiten zijn. En dat miste we nu.

Vitamine D: buiten zijn

Als we, vooral ergens in de ochtend, buiten zijn tijdens een wandeling of fietstocht, dan doen we vitamine D op. Als de hemel blauw reikt en de zon vrolijk schijnt. En ook als het bewolkt is! Ja, zelfs dan krijgen we vitamine D ‘toegediend’. Daarom is het dus enorm belangrijk om de ochtenden vooral een half uurtje buiten te zijn. Op het moment dat we werken vanuit thuis missen we dus onze beweging én die vitamine D die we zo hard nodig hebben. Maar bij werken vanuit thuis nemen we niet de moeite om een half uurtje naar buiten te gaan. We zien dat zelfs als tijdverlies. Terwijl we dit jarenlang gedaan hebben toen we nog elke dag naar ons werk toegingen. En dat weer deden toen iedereen een paar maanden later weer terug naar het werk toe ging.

Weer naar buiten in de ochtend

Maak er weer een gewoonte van om ’s ochtends even naar buiten te gaan, ook al zijn er periodes waarin de bevolking gevraagd wordt om te werken vanuit thuis. Ga op dezelfde tijd naar buiten als toen je nog naar je werk toe ging. Pak dat half uurtje of misschien zelfs wel dat uur. Het geeft ons lichaamsbeweging, frisse lucht voor een betere concentratie op het werk, en die vitamine D die we zo hard nodig hebben. En als er tijdens de winterdagen ‘kortere’ dagen zijn omdat het dan langer donker is op een dag, wandel of fiets dan even na je lunchpauze, na het eten. Dat is zeker goed voor je spijsvertering. Maar blijf niet de hele dag binnen, of dat je alleen in je auto stapt voor een boodschap. Nee, wandel en/of fiets echt even. Je knapt er zo van op. Het doet je gezondheid enorm veel goeds. En ook je humeur!

Bij thuiswerken ga ik ‘s ochtends toch even naar buiten!