Autosport, Formule 1

Bron foto: Motorsport Images
Blog 2022-127

LEVENSGEBIED: Leven; Gezondheid; Relaties; Werk; Financiën

Opgroeien met F1

F1. Formule 1. Ik ben ermee opgegroeid. Als ik Formule 1 hoor dan denk ik direct aan Mario Andretti met zijn zwart bolide met goudkleurige letters erop gedrukt. Ik weet niet waarom ik dan aan Andretti moet denken, dat is de eerste naam die bij me opkomt. Als ook natuurlijk Niki Lauda en James Hunt, Nelson Piquet, Alain Prost, Michael Schumacher, Ayrton Senna. Allemaal bekende namen in de F1.

Elke zondag vaste prik

Elke zondag dat er een F1-race op de televisie was, stond er in mijn ouderlijke huis een autorace op. Het doet er niet toe of we nou visite hadden of niet. Of er was een verjaardag gaande; de F1 draaide op volle toeren in onze huiskamer. En de mensen die bij ons op visite waren en nog nooit zo’n race gezien hadden, kregen er toen mee te maken. Ja, bij ons thuis was het F1 erop en eronder. Jarenlang hebben wij dit gevolgd. Daarna heb ik het een aantal jaren niet bekeken. En toen in ene ging ik het wel weer volgen. Natuurlijk, toen Max Verstappen begon met zijn F1-rijden was dat reuze interessant om het te zien!

Vroeger en nu

De race was vroeger echt prachtig om te zien. Alles ging zo spontaan. Er hing een goede sfeer en het reuze interessant. Tegenwoordig zijn vele sporten verfijnd. Alles wordt nu speciaal tot op de puntjes afgemeten. ‘Vroeger’ was dit wel anders. Bijvoorbeeld Ellen ten Lange at een eierkoek vlak voordat ze het veld op moest voor hardlopen bij de Olympische Spelen van 1992. Dat is nu niet meer denkbaar! Tegenwoordig krijgen sporters tot op de millimeter speciale voeding. De schaatsers gebroeders Mulder hebben dit ook eens vernoemd in een interview. En Max Verstappen zei een keer, na een raceseizoen, dat hij met de Kerst ook wel eens lekker wilde eten omdat hij daarvan houdt. Waarmee hij aangaf dat hij het hele jaar door op een bepaald dieet leeft. F1-coureurs worden ook wekelijks gewogen. Ze mogen niet boven een bepaald gewicht uitkomen omdat de auto dan te zwaar zou zijn en ze daarmee te langzaam zouden rijden. Dus het komt op elk pondje en zelfs elke gram!

Max!

Het F1-raceseizoen is geëindigd in een wereldkampioenschap met als leiding de in België geboren en onder de Nederlandse vlag rijdende Max Verstappen. Max heeft er jarenlang heel intensief voor gestreden om tot een nummer 1 te komen. In een artikel las ik dat andere coureurs naar een film keken terwijl Max op dat zelfde moment naar vroegere F1-beelden keek van zijn voorbeeldcoureurs om van hen te leren hoe steeds iets beter te worden. En zie, het heeft geholpen. Max is altijd blijven geloven in een leidend wereldkampioenschap. En hij heeft daar jaren- en jarenlang echt alles voor gegeven. Dat is uniek, zo als hij bezig is met zijn rijden en races.

Geen tv

Tegenwoordig heb ik geen tv meer in huis. Ik heb de F1-race eens bekeken vanuit mijn pc maar ik hoorde allemaal rare piepjes en kreeg vreemde beelden na die race op mijn laptop. Dus nu volg ik een race gewoon via Twitterberichten van een nieuwszender. Dan zie ik de race niet maar dat is geen probleem. Na de race laten ze via een You Tube-video de ‘Highlights’ zien van die zondag en ik ben via een bewegend beeld van circa 6 minuten weer op de hoogte. En natuurlijk was ik al op de hoogte door de regelmatige Twitter-berichten gedurende de races. Ondertussen kan ik werken aan mijn eigen carrière want ook die moet doorgang vinden! Van Max heb ik geleerd me nog beter te focussen!

Het F1-raceseizoen van 2022

In 2022 begint de Formule 1 te rijden op zondag 20 maart. Dan gaat het geheel weer van start. Vóór die tijd focus ik me op mezelf. Ik weet nog dat Max vorig jaar in januari, zo vlak na de Kerst, weer ging trainen. Zijn voorbereiding is al sterk. Hij begon op tijd met trainen en hardlopen, en daarnaast weer goed en gezonde voeding. Dan is de basis al gelegd. De basis naar het doel. En daar leer ik van. Als de basis goed en sterk is dan is de kans groter dat de rest ook zal lukken. Ik kijk uit naar 20 maart 2022! Het wordt weer een spannend Formule 1-wereldkampioenschap!

Formule1 – Ik ben ermee opgegroeid!